Monniksparkiet: alles over verzorging, huisvesting, voeding en gedrag.

De Monniksparkiet staat bekend om zijn charmante, komische persoonlijkheden en hun bereidheid om menselijke spraak te leren. Het is een uitstekende keuze voor vogelliefhebbers die al het plezier van een grote papegaai in een kleinere verpakking willen. Ze zijn een populair huisdier, goed voor toegewijde beginners, en passen zich goed aan aan het leven in een typische gezinssituatie.

Kenmerken van de Monniksparkiet
  • Gebruikelijke namen: Quaker papegaai, Quaker parkiet, monniks papegaai, monnik parkiet, groene parkiet, grijsborst parkiet, Montevideo parkiet
  • Wetenschappelijke naam: Myiopsitta monachus
  • Volwassen grootte: 30 centimeter van snavel tot staart, weegt tussen de 300 en 400 g
  • Levensverwachting: 20 tot 30 jaar in gevangenschap, sommige zelfs langer

Oorsprong en geschiedenis

De Monniksparkiet komt oorspronkelijk uit een klein deel van Zuid-Amerika. Het verspreidingsgebied strekt zich uit van centraal Bolivia en zuidelijk Brazilië tot delen van centraal Argentinië. Ze leven meestal in de bossen en staan bekend om hun sterke gemeenschapsbanden.

Het is de enige papegaai waarvan bekend is dat hij nesten bouwt. Deze vogels besteden veel tijd aan het maken van uitgebreide woningen van twijgen en takken. Hun nesten hebben zelfs meerdere kamers. Zwermen Monniksparkieten bouwen vaak nesten vlak naast elkaar en vormen zo vormen ze gemeenschappen. Sommige nestgemeenschappen kunnen zo groot worden als een compacte auto.

Temperament

De Monniksparkiet is van nature heel zelfverzekerde en sociale vogels. Deze vogels zijn verrukkelijk amusant; het zijn net kleine clowns. Ze hebben de persoonlijkheid van grote vogels in het lichaam van een kleine vogel. Ze zijn brutaal en extravert, kletsen veel en staan bekend om hun uitzonderlijke praatvermogen. Deze kleine jongens hebben net zoveel aandacht nodig als grotere papegaaien.

In gevangenschap hebben ze de neiging om een hechte band met één persoon te krijgen en ze staan bekend om hun loyale aard. Als je eenmaal een band hebt opgebouwd met een Monniksparkiet zul je jarenlang van gezelschap kunnen genieten. Ze houden van knuffelen en aaien over hun kop, en je kunt je verheugen op opgewonden piepjes die je begroeten als je thuiskomt. Een Monniksparkiet die met de hand worden grootgebracht is heel zachtaardig en ontzettend leuk om mee te spelen en brabbelen.


Spraak en stemgeluid

De meeste Monniksparkieten ontwikkelen een uitgebreide woordenschat en kunnen zelfs meerdere zinnen samenstellen. Geluiden nadoen en zingen zijn andere talenten van deze kleine schoonheid. Een Monniksparkiet is eenn kletskous, vooral als je meer dan één vogel in een kamer hebt. Daarom staat de Monniksparkiet ook op nummer 5 van de best pratende vogels

De luidheid van deze papegaai is subjectief. Sommige eigenaren zeggen dat het een rustige vogel is, terwijl anderen vinden dat ze te luidruchtig zijn. Ze maken geen oorverdovend gekrijs zoals andere papegaaien, maar ze roepen af en toe wel. De buren hebben geen last van hun geluidsniveau.


Monniksparkiet kleuren en markeringen

De typische kleuren van een volwassen Monniksparkiet is levendig groen op de kop, vleugels en rug. Het meest opvallende kenmerk van de vogel is de grijze borst, wangen en keel. Ze hebben prachtige blauwe vliegveren en een lichtere groene tint aan de onderkant van hun staart. Hun snavels zijn hoornkleurig en hun voeten zijn grijs. Over het geheel genomen lijken ze op een valkparkiet.

Kweekprogramma’s in gevangenschap hebben ook een verscheidenheid aan prachtige kleurmutaties bij Monniksparkieten voortgebracht. Een van de populairste mutaties is een blauwe hybride Monniksparkiet, ontwikkeld in het begin van de jaren 2000. Kwekers hebben ook albino, kaneel, lutino en bonte Monniksparkieten gecreëerd.

Deze vogel is een monomorfe soort, wat betekent dat de mannetjes en vrouwtjes er precies hetzelfde uitzien. De enige manier om zeker te weten wat het geslacht van je vogel is, is door DNA-sexting of een chirurgische seksebepaling.

De verzorging van een Monniksparkiet

Monniksparkieten zijn erg actieve vogels en hebben voldoende ruimte nodig om te spelen. Hun kooi moet minimaal 18 inch in het vierkant zijn, hoewel ze het nog beter doen in een grotere behuizing. Zorg ervoor dat de kooi stevig gebouwd is. Deze vogels kauwen niet alleen graag, maar ze staan er ook om bekend dat ze leren hoe ze de kooi moeten openen en ontsnappen.

Zet een kom met vers water in de kooi als vogelbadje dit kan zorgen voor urenlang vermaak, beweging en mentale stimulatie.

Monniksparkieten kunnen agressief worden als ze zich bedreigd voelen in hun huis. Omdat ze trots zijn op hun huis, kunnen ze bezitterig worden over hun kooi. Als je een andere Monniksparkiet introduceert bij degene die je al hebt, laat de twee dan eerst in aparte kooien kennismaken en een band opbouwen. Anders lijkt de andere vogel een indringer. Ze zullen vechten en zelfs doden om hun huis te beschermen.


Veel voorkomende gezondheidsproblemen

Het meest voorkomende gezondheidsprobleem bij de Monniksparkiet is zwaarlijvigheid, wat kan leiden tot leververvetting en een tekort aan voedingsstoffen, wat plukken van de veren kan veroorzaken. In de meeste gevallen kun je plukken van de veren voorkomen als je vogels voldoende beweging krijgen en sociale interactie met jou. Zelfverminking is een veel voorkomende, maar ongezonde, manier waarop papegaaien met verveling en angst omgaan. Monniksparkietens zijn relatief gemakkelijk te rehabiliteren in vergelijking met andere papegaaien.

Leververvetting wordt meestal veroorzaakt door het eten van vetrijk voedsel, namelijk een dieet op basis van zaden. Een goed uitgebalanceerd, gevarieerd dieet, waarbij zaden alleen af en toe als traktatie worden gegeven, kan helpen om je vogel gezond te houden.


Dieet en voeding

Monniksparkieten staan bekend als uitstekende eters en hun dieet zou het fruit, de groenten en de noten moeten bevatten die ze in het wild eten.

Als in gevangenschap gehouden vogel moet hun hoofdvoeding bestaan uit een commercieel samengestelde pelletmix van hoge kwaliteit. Zorg voor een verscheidenheid aan vers fruit en verse groenten, bladgroen, noten en gezond tafelvoer. Wortelgroenten, paprika’s en kleurrijke producten zijn essentieel in hun dieet.

Geef deze vogels ongeveer 3 eetlepels pellets per dag en ’s morgens minstens 1/4 kopje vers fruit en verse groenten. Gooi het verse voedsel weg dat aan het eind van de dag nog niet is opgegeten. Een paar uur voor het slapen gaan kun je een tweede portie fruit en groenten geven.

Sommige Monniksparkietens hebben de neiging om te dik te worden als ze te veel dikmakende noten en zaden mogen eten, zoals zonnebloempitten, pinda’s en gierst.

Zoals voor alle vogels geldt, moet er altijd vers water beschikbaar zijn. Geef nooit voedsel dat giftig is voor vogels, zoals avocado, chocolade en koffie.

Beweging en dagelijkse activiteiten

Voorzie je Monniksparkiet van veel speelgoed en een speeltoestel als plek om hun energie kwijt te raken en te spelen. Monniksparkieten papegaaien hebben minstens twee uur tijd nodig (maar liever nog wat meer) buiten de kooi in een vogelveilige ruimte. Sluit ramen en deuren, zet plafondventilatoren uit, blokkeer open haarden en verwijder mogelijk giftige planten en andere huisdieren uit de kamer.

Balletjes, bellen en kleinere kauwspeeltjes zullen je vogel bezig houden en interesseren. Deze briljante vogels vermaken zich vaak met puzzelspeelgoed.

Laat de Monniksparkiet ook hun nestbouwinstinct uitoefenen. Je vogel kan proberen om dingen in de tralies van zijn kooi te vlechten of kan ervoor kiezen om een nestje te bouwen in een hoek van je huis met willekeurige voorwerpen die hij vindt. Zorg ervoor dat je toezicht houdt op deze nieuwsgierige vogels gedurende de tijd dat ze uit de kooi zijn.

Voordelen

  • Sociaal, aanhankelijk en zachtaardig met kinderen Intelligent,
  • een geweldig pratende papegaai en daarom staat deze ook op nummer 5 onder de best pratende vogels
  • Stillere papegaai, kan in een flatgebouw leven

Mogelijke nadelen of aandachtspunten

  • Heeft veel persoonlijke aandacht en mentale stimulatie nodig
  • Heeft de neiging om territoriaal te worden met hun kooi of toegewijde ruimte

Waar kan ik een Monniksparkiet adopteren of kopen?

Aangezien veel papegaaien en andere vogels om verschillende redenen hun thuis kunnen verliezen en beschikbaar zijn voor adoptie, kun je contact opnemen met de dichtstbijzijnde vogeladoptie- en asiels als je geïnteresseerd bent in een Monniksparkiet of andere vogel. Op Marktplaats.nl of Tweedehands.be kunt u mogelijk ook een Monniksparkiet aantreffen, dus kijk ook daar regelmatig.
Gemiddeld verkopen kwekers Monniksparkieten om en nabij de €75.00 tot €125.00 Zoek een vogel die helder, alert en actief is. Zorg ervoor dat de kweker veel over zijn vogels weet en openhartig is over zijn kweekmethoden en de herkomst van zijn (andere) vogels.

Heeft u een Monniksparkiet of andere vogel geadopteerd via een opvang, Martplaats, Tweedehands.be of een andere rganisatie? Dan krijgt u altijd 10% korting op uw gehele bestelling als dank daarvoor! Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Scroll naar boven