De Grote Geelkuifkaketoe: alles over verzorging, huisvesting, voeding en gedrag.

De Geelkuifkaketoe is een van de grootste van de verschillende soorten prachtige witte kaketoes. Het is een andere soort dan de kleine Geelkuifkaketoe. Hoewel deze enorme, actieve papegaai er spectaculair uitziet, is hij briljant, leeft hij lang en is hij luidruchtig; en het is een hele uitdaging om hem als huisdier te houden. Deze vogel verwacht veel van zijn eigenaar en wordt alleen aanbevolen voor ervaren eigenaren die deze taak aankunnen. Voor een gemotiveerde eigenaar is de zwavelkuif een huisdier dat u maar één keer in uw leven tegenkomt.

Kenmerken van de Geelkuifkaketoe

  • Gebruikelijke namen: Sulphur-crested kaketoe, grote Gelekaketoe
  • Wetenschappelijke naam: Cacatua galerita
  • Volwassen grootte: De grootste ondersoort (C. g. galerita) kan een volwassen grootte van ongeveer 20 centimeter bereiken en weegt bijna twee pond
  • Levensverwachting: Tot 80 jaar in gevangenschap met de juiste verzorging


Oorsprong en geschiedenis

De grote Geelkuifkaketoe komt oorspronkelijk uit Oost-Australië, Nieuw-Guinea, Indonesië en Nieuw-Zeeland. Hun favoriete habitat is langs de randen van tropische en subtropische regenwouden. Ze zijn ook een bekend gezicht in stedelijke gebieden. In sommige delen van Australië is deze vogel zo talrijk dat mensen hem als overlast beschouwen. De Wild Bird Conservation Act verbiedt de import van Geelkuifkuifkaketoes al tientallen decenia, daarom is de kans enorm klein wanneer u overweegt een Geelkuifkaketoe aan te schaffen deze een verwilderde vorm is. De meeste vogels voor huisdieren worden hedendaags gelukkig in gevangenschap gekweekt.

Er zijn vier ondersoorten, afkomstig van verschillende geografische locaties met licht verschillende fysieke kenmerken:

Cacatua Galerita triton: Wordt de Triton kaketoe genoemd en komt uit Nieuw-Guinea en de omliggende eilanden.
C. g. eleonora: Eleonora kaketoe, komt van sommige van de oostelijke Indonesische eilanden
C. g. fitzroyi: Mathews kaketoe, komt uit het noorden van Australië
C. g. galerita: Standaard Geelkuifkaketoe, komt uit het oosten van Australië. Dit is de meest voorkomende ondersoort.

De kleine Geelkuifkaketoe lijkt op de grote Geelkuifkaketoe, maar heeft een ander geografisch bereik en is geen typische gezelschapsvogel.


Temperament

Kaketoes zijn een aanhankelijke soort onder de verschillende soorten papegaaien; de Geelkuifkaketoe is typisch in dit opzicht. U moet bereid zijn om tijd en energie te steken in het vormen van een sterke band met een vogel. Een Geelkuifkaketoe houdt ervan om vastgepakt te worden, maar heeft ook genoeg tijd alleen nodig om zichzelf te leren redden, wat geen kleinigheid is.

Deze vogel is een emotioneel gecompliceerdere huisdiersoort dan andere kaketoes en is geneigd tot plotselinge, onvoorspelbare bewegingen die op kunnen schrikken, hoewel de intentie zelden agressief is. Deze veeleisende vogel kan zelfmisbruikend en destructief worden als hij niet de aandacht krijgt die hij nodig heeft.1

Ze worden beschouwd als een van de intelligentste papegaaien. Ze hebben het leervermogen van een 1- tot 2-jarig mensenkind en kunnen leren praten en kunstjes doen. Jonge vogels zijn het makkelijkst te trainen en te socialiseren.

Spraak en zang

Deze vogels zijn uitstekende imitators en kunnen snel woorden en zinnen leren spreken. De Geelkuifkaketoe heeft ook een doordringend luide kreet. Deze soort is niet geschikt voor het wonen op een appartement, omdat zijn luidruchtigheid als hinderlijk kan worden beschouwd voor de naaste buren.

Geelkaketoe kleuren en markeringen

Geelkuifkaketoes zijn voornamelijk wit met zwarte snavels. Ze hebben een prachtige kuif van gele veren bovenop hun kop. Hij heeft een gele waslaag aan de onderkant van zijn vleugels.

De geslachten lijken op elkaar, hoewel het vrouwtje van dichtbij te herkennen is aan haar roodbruine oog. De ogen van het mannetje zijn donkerder bruin of zwart. Dit onderscheid wordt pas duidelijk als de vogel volwassen is, wat varieert tussen de 3 en 5 jaar.


Verzorging van de Geelkuifkaketoe

De Geelkaketoe is een grote vogelsoort die een zeer ruime leefruimte nodig hebben. De kooi moet ten minste 15 cm bij 15 cm groot en ten minste 1,5 m hoog zijn. Een grotere kooi is beter, en het beste is een volière.

De vogels geven van nature een donsachtig poeder af, dat helpt om hun vleugels en huid gezond te houden. Dit poeder kan problematisch zijn voor sommige mensen met allergieën.1

Het baden van vogels is strikt een individuele voorkeur. In het wild staan sommige kaketoes graag in de regen, terwijl anderen het vermijden.

Mogelijke voorkomende gezondheidsproblemen

De gezondheidsproblemen van Geelkuifkaketoes zijn vergelijkbaar met die van andere kaketoes en papegaaien van dezelfde grootte. Deze vogel is vooral gevoelig voor opstandig gedrag als hij geen aandacht, voldoende beweging en mentale stimulatie krijgt. Ze kunnen verenplukken en destructief kauwen.1 Om dit ongewenste gedrag te voorkomen, moeten eigenaren hun huisdieren veel speelgoed en aandacht geven.

Net als andere papegaaien is de Geeluifkaketoe gevoelig voor vettumoren als hun dieet niet genoeg verse groenten en fruit bevat.2 Deze soort is ook gevoelig voor de psittacine snavel- en veerziekte (PBFD), een virale aandoening.3
Dieet en voeding

In het wild voedt de Geelkuifkaketoe zich met zaden, granen en insecten die ze uit bomen plukken. In gevangenschap hebben ze een gevarieerd dieet nodig met pellets van hoge kwaliteit en vers fruit en groenten.

Ervaren eigenaren van een Geelkuifkaketoe besteden veel zorg aan de voeding van hun vogels, omdat kaketoes snel last kunnen krijgen van de gevolgen van slechte voeding.1

Een goed samengestelde papegaaienkorrel van hoge kwaliteit zou 75 procent van zijn voedingsbehoeften moeten uitmaken. De overige 25 procent moet bestaan uit vers fruit,groenten en wat ongezouten noten. Begin met dagelijks 1/4 kopje pellets en 1/4 kopje fruit aan te bieden. Verhoog de hoeveelheid naar behoefte. Noten en zaden kunnen spaarzaam worden gegeven als snackje.

Beweging en dagelijkse activiteit

De Geelkuifkaketoe is een zeer actieve en levendige vogel die veel beweging nodig heeft om gezond te blijven, daarom geldt de regel dat deze vogels dagelijks minimaal 3 tot 4 uur buiten de kooi moeten vertoeven en toegang moeten hebben tot verschillende klimobjecten zoals een klimrek, klimladder en schommel. Zorg dat de ruimte waarin de Geelkuifkaketoe zich bevindt In veel gevallen is dat de huiskamer) genoeg bewegingsvrijheid biedt zodat de vleugels regelmatig uitgeslagen kunnen worden wanneer de vogel uit zijn kooi is.

Geef uw kaketoe veel interactief speelgoed waarop gekauwd, gegrepen en geklommen kan worden, een klimrek is een goede optie als u er de plek voor heeft. Een klimladder en een schommel zijn echter wel een must. Vogels worden elke dag moe van hetzelfde speelgoed, wissel daarom af en toe af om uw vogel geïnteresseerd te houden en af te leiden van ongewenst gedrag zoals knagen aan uw spullen.

Voordelen

  • Sociaal, aanhankelijk, houdt van aanraken
  • Intelligent, kan leren praten en trucjes doen
  • Langlevende soort

Mogelijke nadelen en aandachtspunten

  • Kan luidruchtig zijn, niet geschikt voor appartementen
  • Behoeftig, vereist minstens 3 tot 4 uur tijd buiten de kooi onder toezicht
  • Stoot poederachtig stof uit dat allergieën kan verergeren

Waar kan ik de Geelkuifkaketoe adopteren of kopen?

Van harte bevelen wij iedereen aan die overweegt een papegaai of andere vogel als huisdier te nemen eerst een bezoek te brengen aan een vogelopvang. U zult daar wellicht een Geelkuifkaketoe of andere lieve vogel treffen waarmee u een klik heeft en die u met liefde kunt gaan verzorgen.
U kunt ook Geelkuifkaketoes redden die regelmatig in de steek gelaten worden door eigenaren die de uitdaging niet aankunnen of er (helaas) niet meer voor kunnen zorgen. Doe daarom ook zeker een zoektocht op Marktplaats.nl of Tweedehands.be, daar zitten genoeg vogels die een nieuw huisje zoeken. Overigens krijgt u altijd 10% korting op uw gehele bestelling bij ons als u er eentje gered heeft en u de nieuwe eigenaar bent. Neem voor informatie a.u.b contact met ons op.

Mocht u toch een jonge Geelkuifkaketoe willen, koop een Geelkuifkaketoe dan bij een gerenommeerde kweker. Reken op een prijs vanaf €1.000, maar dit is ook grotendeels afhankelijk van de reputatie van de kweker, de tamheid van de vogel en de leeftijd. Zorg ervoor dat de vogel alert en actief is en alle tekenen van een gezonde vogel vertoont, zoals heldere ogen, schone veren, schone neusdopjes en een volle krop. Een uitzondering is dat er in alle eerlijkheid eventuele gezondheidsproblemen zijn besproken en u wellicht de vogel kunt genezen door er mee naar een gespecialiseerde vogelarts te gaan voor een mogelijk behandelplan.

Scroll naar boven