Deze lijst over de best pratende papegaaien en andere vogels is tot stand gekomen op grond van de kennis en ervaring die al honderden jaren bekend is onder de vogels die wereldwijd leven. Overigens moet wel gezegd worden dat de kans dat de vogel NIET zal/wil praten net zo groot is als dan kans dat hij (of zij) wél gaat of wilt (leren) praten.
Sprekende vogels zijn populaire huisdieren omdat zij in staat zijn menselijke spraak na te bootsen of een kunstje te doen, wat veel mensen ertoe aanzet een eigen papegaai of andere vogel aan te schaffen. Het is alleen niet de bedoeling dat een u een papegaai of andere vogel aanschaft om te kunnen pronken met zijn verbale vaardigheden. Uw doel moet zijn om hem een goed thuis te geven en alle liefde en aandacht die u maar kunt bedenken.
Hoewel sommige soorten een groter spraakvermogen hebben dan andere, zal geen enkele vogel (willen en leren) praten tenzij hij veel tijd kan doorbrengen met u en de mensen om hem heen én tegelijkertijd kan luisteren naar herhaalde woorden, zinnen.
Maar omdat een pratende papegaai of andere vogel een hele leuke en unieke eigenschap is van het beestje, lichten we graag de 10 best pratende papegaaien toe!
Onthoud dat elke vogel een individu is, en dat sommige vogels nooit zullen leren praten, ongeacht hun soort. Kies een vogel omdat u hem een goed thuis wilt geven, niet omdat u hoopt te kunnen pronken met zijn verbale vaardigheden.Weetje #1 : het praten van een papegaai of andere vogel is om de omgeving na te bootsen, niet specifiek uw stem. Het nabootsen van de omgevingsgeluiden doen ze instinctief om niet op te vallen voor roofdieren in het wild.
Weetje #2 : vogels hebben geen stembanden wat vaak wordt gedacht en gezegd. De vogels die kunnen ”praten” hebben een langere luchtpijp waardoor een extra goede trilling teweeg kan worden opgewekt. In die luchtpijp bezitten zij een klein orgaan wat de syrinx wordt genoemd. Door trillingen van lucht wordt (net als bij stembanden) de syrinx gestimuleerd en kan zo een geluid opgewekt dat harde, zachte, hoge en luide tonen kan produceren.
Onthoud dat elke vogel een individu is, en dat sommige vogels nooit zullen leren praten, ongeacht hun soort. Kies een vogel omdat u hem een goed thuis wilt geven, niet omdat u hoopt te kunnen pronken met zijn verbale vaardigheden.
De best pratende papegaaien en andere vogels op een rijtje
#1 Grijze Roodstaart papegaai domineert de nummer één bij de best pratende papegaaien (ter wereld)
Lees hier alles over de Afrikaanse Grijze Roodstaart papegaai
De zeer intelligente African Grey wordt vaak beschouwd als de best pratende vogel, waarvan sommige een woordenschat van honderden woorden hebben opgebouwd. Er is zelfs onderzoek dat suggereert dat deze papegaaien woorden in de context kunnen gebruiken om eenvoudige gesprekken te voeren, hoewel dat niet noodzakelijk betekent dat ze begrijpen wat ze zeggen, betekend het wel dat ze kunnen ingaan op vragen of sommetjes. Hoe dan ook vergt dit soort communicatie jaren van geduldige training, oefening én een hechte band.
Kenmerken van de Grijze Roodstaart papegaai
- Lengte: 30 tot 35 centimeter
- Gewicht: 400 tot 600 gram
- Uiterlijke kenmerken: overwegend grijs verenkleed met bleke randen; zwarte snavel en felrode staart:
– Congo African grey heeft een felrode staart en een zwarte snavel
– Timneh (je zegt ”timnie”) Grijze Roodstaarten hebben een bruine bovensnavel en kastanjebruine staart:
#2 Amazone Papegaai
Veel Amazone papegaaien kunnen uitzonderlijk duidelijk leren spreken, en ze hebben over het algemeen een zeer lieve, vriendelijke en duidelijke stem. Hun aangeboren behoefte om te socialiseren is waarschijnlijk de reden waarom ze mensen nabootsen en er ook echt mee kunnen communiceren op het niveau van een 2-4 jarig kind. Het zijn intelligente, temperamentvolle vogels die graag in het middelpunt van de belangstelling staan. Ze hebben een hechte band met hun verzorgers en vereisen veel sociale interactie en voldoende ruimte om te spelen.
Kenmerken van de Amzone papegaai
- Lengte: 30 tot 35 centimeter
- Gewicht: 350 tot 500 gram
- Uiterlijke kenmerken: Groen lichaam, maar met name de kleur(en) van het hoofdje en de tekeningen hierop bepalen de soort Amazone, de meest gehouden Amazone papegaaien zijn:
– Geelvoorhoofd Amzone
– Dubbelgele voorhoofd Amazone
– Roodvoorhoofd Amazone
– Blauwvoorhoofd Amazone
– Blauw-gele voorhoofd Amzone
– Oranejvleugel Amazone
– Geelwang en Blauwwang Amazone
– Witvoorhoofd Amazone
#3 Halsbandparkiet
Halsbandparkieten schijnen een gave te hebben voor het leren van langere zinnen, naast korte woorden. Ze hebben ook de neiging om duidelijk te spreken. Eeuwen geleden merkten religieuze leiders in India (die dagelijks in hun tuinen hun gebed deden) dat plaatselijke Halsbandparkieten de gebeden herhaalden. Dit leidde ertoe dat de vogels als heilig werden beschouwd en dat mensen ze uiteindelijk als huisdier gingen houden.
Kenmerken van de Halsbandparkiet
- Lengte: 30 tot 35 centimeter vanwege zijn langere start
- Gewicht: 150 gram
- Uiterlijke kenmerken: Groen verenkleed met groene staart of blauw verenkleed met blauwe staart, daarbij hebben mannetjes zwarte en roze ringen rond hun nek en een blauw lijntje veren aan de onderkant van het hoofdje.
Er zijn Halsbandparkieten met andere (bonte) kleuren, maar dit betreft een kweekvorm.
#4 Edelpapegaai
Hoewel ze meestal niet overdreven luidruchtig zijn, kunnen Edelpapegaaien een uitgebreide woordenschat van menselijke woorden ontwikkelen. Deze vogels zijn ontzettend vriendelijk en zachtaardig en ze hebben een grote behoefte aan socialisatie met hun verzorgers.
Kenmerken van de Edelpapegaai
- Gewicht: 400 tot 500 gram
- Lengte: 30 centimeter
- Uiterlijke kenmerken: Voornamelijk smaragdgroen, rode en blauwe ondervleugels, en oranje snavel (mannetje); voornamelijk helderrood, blauw op borst en staart, en zwarte snavel (vrouwtje).
#5 Monniksparkiet (of Muisparkiet)
De Monniksparkiet (Myiopsitta monachus), ook bekend als de Quaker papegaai. Ondanks dat hij ”Parkiet” wordt genoemd, is het toch echt een papegaai uit de familie Psittacidae. Trucjes leren en woordjes leren kan en doet hij ontzettend graag. Wanneer je tegen hem of haar praat, zal er aandachtig geluisterd worden. De Monniksparkiet is een leuke, vrolijke vogel die ook heel trouw en lief is voor andere vogels en zijn verzorgers. Zijn gemiddelde levensverwachting is 20-30 jaar.
Kenmerken van de Monniksparkiet
- Lengte: 25 tot 30 centimeter
- Gewicht: 100 gram
- Uiterlijke kenmerken: Het is een kleine, heldergroene papegaai met een grijsachtige borst en een groengele buik.
#6 Witte Kaketoe (of Umbrella Kaketoe)
Hoewel het over het algemeen geen échte pratende vogels zijn, kunnen Kaketoes wel degelijk woorden en zinnen oppikken. Waar ze echter bekend om staan is hun intelligente manier van communiceren. Ze zijn erg sociaal en aanhankelijk, houden er van om echt goed geknuffeld te worden, te spelen en verzorgers moeten er rekening mee houden dat ze elke dag uren met hun Kaketoe omgaan. Een pluspunt is dat deze band kaketoes bereid maakt om kunstjes en puzzels te oefenen met hun verzorger.
Kenmerken van de Umbrella Kaketoe
- Lengte: gemiddeld rond de 45 tot 50 centimeter.
- Gewicht: 600 tot 700 gram
- Uiterlijke kenmerken: Voornamelijk wit verenkleed; lichtgeel op vleugels en staart; grote witte kuif; zwarte snavel
#7 Blauw-gele Ara
Net als kaketoes zijn Aara’s niet zo spraakzaam als de Grijze Roodstaart, Amazone, Edelpapegaai of Halsbandparkiet, maar ze kunnen wel spraak ”nabootsen”. Sommige soorten, zoals de Blauw-gele Ara, leren gemakkelijker woorden dan andere soorten Ara’s. Hoewel hun spraak niet altijd duidelijk is, zijn Ara’s meestal luidruchtige vogels. Verwacht dus een vogel die je de oren van het hoofd praat – alleen niet altijd in een taal die u begrijpt, tenzij u zelf weet wat hij/of zij zegt aan de hand van het gene wat u hem of haar hebt geleerd
Kenmerken van de Blauw-gele Ara
- Lengte: 70 tot 80 centimeter van kop tot staart
- Gewicht: van 900 gram tot 1.2 kilo
- Uiterlijke kenmerken: Groen/blauw voorhoofd, overgaand in groenblauw op nek, rug, staart en vleugels; gele borst en onderkant vleugels; grote zwarte snavel.
#8 Valkparkiet
Het is dan wel geen ”papegaai” maar de titel is niet voor niets ”best pratende papegaaien en andere vogels” en daarom staat de Valkparkiet in deze lijst op nummer 8.Hoewel hij het wat betreft spraak moet afleggen tegen de nummer 5 uit dit lijstje (de Monniksparkiet), is er met deze leuke vrolijke Parkiet heel goed te communiceren! Hoewel hun stem een beetje schor is, kunnen Valkparkieten veel woorden en zinnen leren.
De Valkparkiet is net zoals andere Parkieten heel sociaal en zachtaardig, en wanneer hij of zij zich op het gemak voelt bij je in huis, dan zal hij al snel woordjes en zinnetjes gaan oppikken die u regelmatig tegen hem zegt.
Kenmerken van de Valkparkiet
- Lengte: 25 tot 30 centimeter van kopt tot staart
- Gewicht: 100 gram
- Uiterlijke kenmerken: Grijs verenpak (het vrouwtje is donkerder grijs dan het mannetje), geel kuifje en oranje wangetjes.
Daarnaast bestaat er ook no een witte variant en zijn er door de jaren heen veel kweekvormen verschenen met een verscheidenheid aan tekeningen.
De verschillende vverbale vaardigheden van de best pratende papegaaien
Je hebt vogels die praten, nabootsen en/of communiceren. Er zit een verschil tussen deze 3 manieren van verbale vaardigheden bij de best pratende papegaaien en andere vogels.
Het spreekt voor zich dat ”praten” van alles kan zijn: Uw vogel zit bijvoorbeeld lekker op zijn of haar gemak en zegt ondertussen (zachtjes) woordjes en/of zinnetjes die geen inhoud hebben. Hij of zij ”kletst” maar wat raak en het is leuk en gezellig om aan te horen.
Nabootsen is ook een logische manieren van verbale vaardigheden. Uw zegt ”hoi hoi” en uw vogel zegt ook ”hoi hoi”. U geeft de vogel wat te eten en u zegt ”lekker eten” en uw vogel zegt vervolgens ook ”lekker eten”.
Communiceren is echter een heel andere niveau dan praten of nabootsen. Communiceren is begrijpen wat er gezegd moet worden op een vraag, of inhoudelijk weten welk gedrag er bij een gesprek hoort. Als u tegen uw vogel zegt ”doe eens dansen” en vervolgens wiebelt uw vogel van links naar rechts en zegt daarbij ”la la la la” wijst dat op communiceren: hij of zij begrijpt daadwerkelijk wat er speelt. Een andere duidelijk voorbeeld is wanneer u kleurtjes voorhoudt en vraagt ”welke kleur is dit?” en vervolgens zegt uw vogel ”rood” of ”groen”
Sommige papegaaien en andere vogels doen het alle drie: ze praten, kunnen nabootsen én kunnen goed communiceren. Echter vraagt het wel de nodige training en moet uw vogel zich uiterst op zijn of haar gemak voelen om zich te ontspannen en te concentreren op de communicatie.
De best pratende papegaaien en andere vogels kan tóch nog uiteen lopen (je moet maar net geluk hebben!)
De kans dat uw vogel weinig of vrijwel niet praat is net zo groot als dat hij of zij wél kan/wil praten. Dat in dit artikel de Grijze Roodstaart wordt bestempeld als best pratende papegaaien, wilt dat niet zeggen dat alle grijsjes ook daadwerkelijk gaan praten! Er zijn namelijk ook ont-zet-tend veel grijsjes en andere papegaaien/vogels die niet praten maar wel heel mooi en duidelijk kunnen fluiten.
Zet uw zinnen daarom ook niet op het praten/nabootsen/communiceren met uw vogel, maar geef hem of haar de vrijheid dit zelf te bepalen. En, zoals bovenaan in dit artikel al wordt benadrukt: het aanschaffen van de best pratende papegaai of een andere vogel moet niet het doel zijn, het ”pronken” met zijn of haar verbale vaardigheden mot en mag absoluut niet de reden zijn voor het aanschaffen van een vogel. Gun uw vogel een gezond en gelukkig leven, dan komt dat praten (hoogstwaarschijnlijk) vanzelf!
Benieuwd wat de voorwaarden zijn voor een gezond en gelukkig leven van uw vogel? Lees dan eens dit artikel uitvoerig.
tags: best pratende papegaaien
Reacties zijn gesloten.