Charmant, opvallend en intelligent,de Edelpapegaai of eclectus papegaaien. Ze zijn boeiende vogels die indrukwekkende huisdieren zijn. Door hun prachtige kleuren, hun spraakvermogen en hun beminnelijke persoonlijkheden is deze vogel een van de meest populaire papegaaien. Deze vogel is een van de grotere papegaaiensoorten, en vereist wel de juiste eigenaar met voldoende tijd en ruimte om deze vogel te huisvesten.
Soort overzicht
- Gebruikelijke namen:Edelpapegaai, Eclectus papegaai, Solomon Island eclectus papegaai, Grand eclectus papegaai, geel-zijdige eclectus papegaai, Vosmaeri eclectus papegaai, blauwbuik eclectus papegaai, rood-zijdige eclectus papegaai, dusky eclectus papegaai
- Wetenschappelijke naam: Eclectus roratus
- Volwassen grootte: 17 en 20 inch, gewicht 13 tot 18 ons
- Levensverwachting: 30 tot 50 jaar
Oorsprong en geschiedenis
Edelpapegaaien leven in tropische regenwouden en vinden hun oorsprong op de Salomonseilanden. Er leven ook wilde populaties in het noordoosten van Australië, Indonesië, de Molukken en Nieuw-Guinea.
Weetje: De naam “Eclectus” is afgeleid van het woord “eclectisch” omdat de mannelijke en vrouwelijke soorten er zo verschillend uitzien.
In hun oorspronkelijke moessonbossen nestelt de Edelpapegaai hoog in de bomen. Meestal slagen ze erin een diep nestgat in een boom te vinden waar ze hun eieren kunnen leggen en een gezin kunnen grootbrengen.
Er zijn verschillende ondersoorten bij de Edelpapegaai. De Solomon Island Eclectus is de meest voorkomende..
Temperament
De Edelpapegaai is een zeer vriendelijke en intelligente vogelsoort die beschreven wordt als zachtaardig, rustig en zorgzaam. De Edelpapegaai is ook aanhankelijk. De meeste gedijen het best wanneer socialisatie deel uitmaakt van hun dagelijkse routine.1 Ze koesteren de tijd die ze doorbrengen met hun familie. Ze zijn ook gevoelig en kunnen snel gestrest raken als ze zich verwaarloosd voelen.
Deze vogel leert de routine en wat hij kan verwachten in uw huishouden. Ze genieten van het komen en gaan, en van het erbij horen.
Rond de leeftijd van 18 maanden beginnen de vogels geslachtsrijp te worden. Soms gaat dit gepaard met agressie of het instinct om alles wat in de buurt is te “voeren”. U kunt wat ondeugend nippend gedrag opmerken. Deze periode wordt bluffen genoemd, en het is het beste om het te negeren en gebruik te maken van afleidingstechnieken in plaats van het te versterken. Mettertijd komen ze door deze fase heen en leren ze wat aanvaardbaar is.
Hoewel zowel de mannetjes als de vrouwtjes van deze soort leuke huisdieren zijn, beweren veel eigenaren dat de mannetjes wat trainbaarder en meegaander zijn. Aan de andere kant zijn vrouwtjes minder afhankelijk van hun eigenaar en kunnen ze beter tegen stress. Vrouwtjes kunnen ook brutaler en agressiever zijn dan een mannetje, vooral tijdens het fokken. Zelfs in gevangenschap blijft het nestinstinct van een vrouwtje sterk. Het kan zijn dat ze probeert te nestelen in afgelegen delen van uw huis.
Spraak en Zang
Edelpapegaaien zijn samen met Amazones en Afrikaanse Grijzeoordstaart papegaaien (beiden een van de beste soorten om te leren spreken). Ze leren snel bijna alles wat je ze wilt leren. Veel mensen vinden ze wat stiller dan andere papegaaien. Ze hebben een kenmerkende toeter en andere vocalisaties die de eerste paar keer amusant, maar luid en opschrikkend kunnen zijn.
Kleuren en markeringen van de Edelpapegaai
De Edelpapegaai staat bekend als seksueel dimorf, wat betekent dat je het geslacht van de vogel kunt aflezen aan zijn fysieke kenmerken. Mannelijke Edelpapegaaien hebben een schitterende smaragdgroene kleur met fel oranje snavels en spatten rood en blauw onder hun vleugels. De vrouwtjes daarentegen zijn meestal felrood met zwarte snavels en dieppaarse markeringen op hun borst en staart. Vóór het begin van de 20e eeuw dacht men, omdat de mannelijke en vrouwelijke vogels er zo verschillend uitzagen, dat het twee totaal verschillende soorten waren.
In plaats van duidelijke lijnen op de veren van veel vogels, lijken de veren van de Edelpapegaai in elkaar over te lopen. Hun kleur zorgt voor een schitterende camouflage in hun natuurlijke omgeving; je kunt ze vaak al horen voordat je ze ziet.
Zorg voor een Edelpapegaai
De meeste Edelpapegaaien kunnen in een huishouden met meerdere vogels leven, maar sommige hebben jaloerse neigingen. Geef een eclectus uw onverdeelde tijd en aandacht wanneer u hem of een andere nieuwe vogel in uw volière introduceert.
Een Edelpapegaai leeft het best in een volière van een meter lang, een meter breed en een meter hoog, vooral als u een paartje houdt. Deze vogels houden van vliegen, klimmen en bezig zijn. Als je geen ruimte hebt voor een volière, zorg er dan voor dat de kooi die je ter beschikking stelt minimaal 2 voet lang bij 3 voet breed en 4 voet hoog is.
Deze soort kan goed passen in huishoudens met kinderen omdat hij een zachtaardig karakter heeft. Ze houden er echter niet van om opgeschrikt te worden en geven de voorkeur aan een rustige omgeving. Ze zijn geen grote fans van constante harde geluiden zoals blaffen, huilen of schreeuwen. Het is dus essentieel om te overwegen of uw gezinsdynamiek een goede match is voor de vogel.
8 Best pratende papegaaien
Veel voorkomende gezondheidsproblemen
Een Edelpapegaai is uniek omdat hij soms met zijn tenen tikt en met zijn vleugels klapt. Dit gedrag is vergelijkbaar met veren plukken, wat een veel voorkomend probleem is bij papegaaien die zich verwaarloosd voelen. Wanneer echter alle drie deze gedragingen voorkomen bij een Edelpapegaai, kan dit een teken zijn van een ernstig gezondheidsprobleem. Voedingstekorten veroorzaakt door een teveel aan vitaminen en mineralen (zoals vitamine A), verrijkt voedsel of kunstmatige ingrediënten, evenals het eten van vreemde voorwerpen zoals kralen, of stress zijn waarschijnlijke oorzaken. Het is van vitaal belang om onmiddellijk een vogelarts te raadplegen.
Andere gezondheidsproblemen die een Edelpapegaai kan krijgen zijn:
- Avian polyomavirus, een infectie die huidtumoren veroorzaakt.
- Psittacine snavel- en veerziekte, een virale ziekte van het immuunsysteem.
Dieet en voeding
In het wild geven deze vogels de voorkeur aan granaatappel, papaja en vijgen, hoewel ze ook bloemen, knoppen van bomen en enkele zaden eten. Als huisdier moet hun dieet bestaan uit vers fruit, groenten en koolhydraten. Gekookte pasta of graanbakken – een zelfgemaakte ovenschotel speciaal voor vogels – zorgen ervoor dat ze alle nodige koolhydraten binnenkrijgen.
De Edelpapegaai heeft een speciaal spijsverteringskanaal dat afwijkt van veel andere vogelsoorten. Deze vogel moet een vezelrijke en vetarme voeding krijgen. Het is ook het beste om te veel vitamine- en mineralensupplementen te vermijden, die kunnen leiden tot spijsverteringstumoren of abnormaal gedrag.
Vermijd het voeren van papegaaienmixen die kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of conserveringsmiddelen bevatten. Deze additieven kunnen ervoor zorgen dat uw huisdier zijn mooie kleur verliest en kunnen zelfs giftig zijn voor deze gevoelige soort.
De dagelijkse maaltijd van een Edelpapegaai moet voor ongeveer 80 procent uit fruit en groenten bestaan – de rest kan uit pellets bestaan. Geef af en toe zaden en noten als traktatie. Voer deze vogel twee keer per dag, één keer bij het opstaan (bij voorkeurs pellets) en twee tot tweeënhalf uur voor het slapen gaan. Geef bij elke voeding 1 stukje fruit en groenten en 1/3 kopje gezonde mix van zaadjes. Tussendoor biedt u een nootje aan, of zelfs een snoepje/stukje koek natuurlijk!
Bewegen
Eclectussen zijn actieve vogels en hebben veel bewegingsruimte nodig. Ze moeten toegang hebben tot een grote speeltribune en een voor vogels veilige ruimte om te klimmen en te verkennen. Zorg op zijn minst voor een uur vrije vliegtijd voor het ontbijt en een uur vrije vliegtijd voor het avondeten.
Zorg ook voor veel zitstokken van verschillende materialen en diameters, zodat hun poten gezond blijven. Een klimladder, schommels en een heleboel leuke speeltjes om op te slaan en te kauwen maken de eclectus ook gelukkig.
Als ze voldoende gestimuleerd worden, houden ze zichzelf beter bezig dan andere papegaaien als u er niet bent. Hoe meer uitdagingen u deze slimme vogels kunt geven, hoe beter.
Voordelen
- Sociaal, aanhankelijk, en houdt van aandacht.
- Intelligent, over het algemeen een geweldig pratende papegaai.
- Stillere papegaai dan de andere pratende soorten.
- Krijst of schreeuwt instinctief niet veel.
Mogelijke nadelen en aandachtspunten
- Heeft een volière of grote kooi nodig om te gedijen, maar liever nog: biedt de Edelpapegaai voldoende mogelijkheden om uit zijn of haar kooi te komen en daar kan spelen en klimmen.
- Houdt niet van chaotische omgevingen of constante harde geluiden.
Waar kan ik een Edelpapegaai adopteren of kopen?
Potentiële eigenaren moeten, indien mogelijk, tijd doorbrengen met verschillende vogels om de vogel te vinden met een passende persoonlijkheid. Edelpapegaaien zijn niet zo gewoon als andere, dus u moet misschien op zoek naar een gespecialiseerde fokker, op Marktplaats of bij een vogelopvang.
Gemiddeld verkopen fokkers eclectus papegaaien van 1.000 tot 1.500 euro. Online opvangcentra, adoptieorganisaties en fokkers waar u eclectus papegaaien kunt vinden zijn onder andere:
Zoek een vogel die helder, alert en actief is. Of sterk de Edelpapegaai aan als u hem via een vogelopvang heeft of als particulier heeft overgenomen.
Zorg ervoor dat de fokker kennis heeft over zijn vogels en openhartig is over zijn kweekmethoden en de herkomst van zijn vogels. Hij moet u nuttige informatie geven over het opvoeden van Edelpapegaaien en u vertellen over de dagelijkse routine van de vogel.
Heeft u of bent u van plan een Edelpapegaai te adopteren via een opvang voor vogels of via Marktplaats.nl of Tweedehands.be aan te schaffen? Dan krijgt u van ons standaard altijd 10% korting op uw hele bestelling! Neem hiervoor a.u.b contact met ons op.
Reacties zijn gesloten.