Papegaai aanschaffen? 10 redenen om GEEN papegaai of andere vogel te nemen in huis.

Een papegaai aanschaffen? Of een andere vogel? Er zijn genoeg redenen die het aanschaffen van een papegaai of andere vogel mensen ertoe aanzet deze als huisdier te nemen. Maar er zijn een aantal redenen waarom u er wellicht geen moet nemen. Vaak wordt hier overigens gesproken over ”papegaai aanschaffen”, maar deze veel van deze aandachtspunten gelden voor elke vogel die u als huisdier houdt.

#1 Praten, kletsen, en fluiten

Wanneer u een papegaai aanschaft met de gedachte deze te gaan leren praten, communiceren en fluiten, ga er dan niet vanuit dat elke papegaai dat ook daadwerkelijk gaat doen. We hebben al eerder een artikel geschreven waarin we een lijst uiteen hebben gezet met de best praten vogels, maar hebben ook duidelijk vermeld dat de kans dat uw vogel niet/nooit gaat praten ook groot is. U kunt dus teleurgesteld zijn als na een paarmaanden blijkt dat uw vogel geen prater/fluiter is.

#2 (kleine) kinderen in huis

Kleine handjes, vingertjes, tere huid. Kinderen hebben uiteraard goede bedoelingen om toenadering te zoeken bij de papegaai, maar wanneer een papegaai geen behoefte heeft aan de aandacht van uw kind(eren) laat wanneer hij het niet wil dat duidelijk met zijn snavel (wapen) merken. We hebben het hier met name over zogenaamd ”monogaam gedrag” van vogels. Het kan zomaar zijn dat de papegaai uw kinderen niet zo lief vindt en hen het met een flinke bijt laat merken. Uw papegaai weet immers niet of uw kind een kind is. Uw papegaai bijt, of uw papegaai bijt niet. Het is het één of het ander. Maar de kans dat uw papegaai bijt, moet u verkleinen door in elk geval alert te zijn als uw kind(eren) inde buurt zijn van de papegaai en lichamelijk contact proberen te maken.

#3 Niet genoeg tijd

Onthoud dat een papegaai minimaal 3 uur per dag buiten zijn kooi moet kunnen spenderen om goed te gedijen en eenzaamheid en depressie te voorkomen. De tijd die uw papegaai buiten zijn kooi moet hij kunnen besteden aan activiteiten zoals klimmen, schommelen, ”slopen” en foerageren. Biedt hem daar dan ook gelegenheid toe door te zorgen dat hij dergelijke materialen tot zijn beschikking heeft om zijn natuurlijke gedrag te ontplooien en zijn energie kwijt te kunnen. Kan dat niet, dan zal hij vereenzamen, verenplukken, wellicht gaan schreeuwen of krijsen en onrustig in zijn kooi gaan bewegen of trillen. Dus, nogmaals, zorg ervoor dat u echt ruim de tijd geeft aan zijn dagelijkse beweging en activiteit.

#4 Zaadjes en zonnebloempitten

Het lijkt allemaal zo makkelijk: u gaat naar de winkel of shopt online en koopt een zak ”papegaaienvoer” en een zak zonnebloempitten. Elke dag geeft u de vogel zaadjes en een aantal zonnebloempitjes en het zal wel goed zijn (denkt u).
Niet is minder waar. Sterker nog: vogelartsen zijn helemaal geen voorstander van een zaadmengsel uit een zak. Het bevat té weinig waardevolle voedingsstoffen en de kans dat er een schimmel in zit is eveneens aanwezig. Wat wel? Pellets! Pellets zijn namelijk brokjes (net zoals we die kennen bij honden en katten) waarin alle benodigde voedingstoffen inzitten die de papegaai van nature ook eet en dagelijks nodig heeft. Geeft u een kopje pellets aan uw papegaai, dan eet hij namelijk heel de pellet op. Het nadeel van een zaadmengsel is dat hij de neiging heeft alleen het ”lekkere” eruit te eten en de rest van zijn zaadmengsel te laten staan. Op die manier wordt hij dus selectief in het gene wat hij graag (dagelijks) eet. Bij pellets zit dus alles al in die ”brokjes” geperst.

Naast de pellets geeft u hem ook elke dag 2 stukjes vers fruit en een aangepaste versie portie groenten. Als snacks wisselt u af tussen ongezouten noten (GEEN PINDA’S IN DOP vanwege een mogelijke schimmelinfectie), en u geeft ongezwavelde vijgen en heel af en toe bijvoorbeeld een popcorn als traktatie. Maar let op, overdrijf niet met de popcorn of ander snoepgoed, de kans dat uw vogel zijn pellets, groente, fruit en nootjes niet meer eet is aanwezig wanneer hij te gefocust is op zijn snoepgoed wat hij regelmatig krijgt. Dus stel grenzen in het geven van zoete lekkernij aan uw papegaai: zowel voor zijn gezondheid, alsmede zijn gedrag.

#5 Appartement

Een kleine vogel kan prima in een appartement (mits u voldoet aan bovenstaande 4 redenen), maar een papegaai in een appartement is niet aan te raden. Een papegaai ”kan” luidruchtig zijn en dit kan problemen opleveren met de buren of de woningscoöperatie.

#6 Leeftijd

Een papegaai wordt onder de juiste omstandigheden heel oud. Lees daarom zeker het artikel eens dat wij hebben gepubliceerd over de leeftijd van papegaaien en andere vogels.

Besef daarom wel dat wanneer u een papegaai neemt deze u kan overleven. Houdt er daarom rekening mee dat uw papegaai een goed onderkomen heeft wanneer hij of zij u (en uw gezin) mogelijk kan overleven.
Bespreek met uw familie of uw kinderen of u de papegaai of andere vogel aan hen kan schenken mocht die situatie er ooit komen. Gun uw papegaai een goed en gelukkig leven.

#7 Andere huisdieren

De kans is aanwezig dat u een hond of kat heeft. Dit ”kan” goed gaan, maar een hond of kat kan instinctief gezien de vogel aanvallen. Zorg er daarom voor dat u de hond of kat zoveel mogelijk van de papegaai vandaan houdt en ga zeker niet ”proberen” uw papegaai bij uw hond of kat los te laten en er vlakbij neer te zetten.
Er circuleren op internet en social media verschillende foto’s en video’s van honden en katten die een hechte band hebben met een papegaai en er zelfs naast slapen. Weet dat dit enorm risicovol is!
Overweeg daarom de hond of kat in een andere ruimte te plaatsen als u de vogel dagelijks uit zijn kooi laat spelen.

#8 Ze houden van knoeien

Ze houden van koeien, rotzooi maken en knagen… niet zo’n beetje ook. Houdt de kooi en de omgeving/vloer schoon. Ziet u daar al tegenop bij de gedachte ervan? Dan moet u er rekening mee houden dat die gedachten werkelijkheid wordt.

#9 Een rustige omgeving

Een papegaai heeft behoefte aan slaap. Veel slaap. Hoeveel precies verschilt per soort maar normaal gesproken zo’n 10 uur in de nacht + 3 tot 4 uur overdag. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden door te zorgen dat de papegaai ook daadwerkelijk ongestoord die 10 uur per nacht haalt. Als u om 6 uur in de ochtend al de espressomachine aanzet. De blender gebruikt of TV aanzet, dan verstoort u de vogel zijn slaap aanzienlijk,

Ook is het belangrijk de vogel halverwege de dag tijd te geven om een dutje te doen. Veel mensen hangen een doek over de kooi, zowel overdag als ’s nachts om een donkere en stillere omgeving te creëren zodat hij ongestoord kan rusten. Een aparte slaapruimte is ook een optie. Zorg daarom dat u naast zijn dagelijkse uren activiteit die hij moet spenderen buiten de kooi, ook enkele uren overdag volledig kan rusten.

#10 Op vakantie

Wanneer u op vakantie gaat voor een aantal dagen/weken, kunt u niet zomaar de zorg voor uw papegaai uit handen geven aan vrienden, buren of familie. De kans is ontzettend groot dat uw papegaai zich eenzaam gaat voelen, depressief, interesse om te spelen, niet meer praat/fluit en slecht/niet eet. Een papegaai is monogaam, dus de kans is erg groot dat hij denkt dat u hem in de steek heeft gelaten.

Een papegaai aanschaffen moet een weloverwogen keuze zijn

Deze 10 aandachtspunten die u zojuist heeft gelezen zijn niet om u te weerhouden van het kopen van een papegaai, maar wel u er op te attenderen dat er veel extra zorg bij komt kijken, zowel fysiek als mentaal. Het allerbelangrijkste is dat de papegaai zich uiteindelijk thuis voelt, dat hij een band met u of een van de gezinsleden heeft, goed in zijn vel zit, de juiste voeding krijgt en dagelijks actief is.
Ter aanvulling hierop attenderen wij u graag op het lezen een artikel dat wij hebben gepubliceerd hebben over hoe u een gelukkige papegaai. krijgt.

Scroll naar boven