Sun Conure of Zonparkiet: alles over huisvesting, verzorging, voeding en gedrag.

De kleurrijke, vriendelijke en karaktervolle zonnekoning, zonparkiet oftewel de Sun Conure is al heel lang populair als gezelschapsvogel. Deze papegaaien zijn intelligente vogels die bekend staan om hun speelse persoonlijkheden die bijzonder geschikt zijn voor een gezin.

De Sun Conure en zijn eigenschappen

De Sun Conure is een kleine tot middelgrote papegaai met een bonte verzameling aan felle kleuren. Ondanks zijn lieve en ondeugende karakter is deze vogel één van de luidruchtigste van alle middelgrote papegaaien, vergelijkbaar met een Bonte Boertje. Deze eigenschappen zijn niet perse ”negatief” of nadelig. Het is simpelweg het karakter wat bij deze vogelsoort hoort. En dat karakter maakt deze vogelsoort nou juist zo leuk en uitdagend.


Soorten Overzicht

Gebruikelijke namen: Zonnekoning, Zonparkiet

  • Wetenschappelijke naam: Aratinga solstitialis
  • Volwassen grootte: tot 30 centimeter
  • Levensverwachting: 20 tot 30 jaar in goed gevangenschap
  • Gewicht: ongeveer 100 tot 120 gram

Oorsprong en geschiedenis

De Sun Conure komt oorspronkelijk uit het noordoosten van Zuid-Amerika, inclusief Venezuela, het noorden van Brazilië en Guyana. Hij komt voornamelijk voor in tropische habitats in het binnenland, maar kan ook in droge savannebossen en kustbossen leven. Ze leven meestal in fruitbomen en palmbossen.

De populatie van deze momenteel bedreigde vogel neemt snel af door het verlies van habitat en de vangst voor de huisdierenhandel. Volgens de World Parrot Trust zijn de populaties de afgelopen drie decennia drastisch gedaald, ondanks het Amerikaanse importverbod van 1992 en het verbod van de Europese Unie in 2007.

Temperament

De Sun Conure is een speelse, amusante vogel die van atletische trucjes houdt. Deze vogels zijn slim, interactief en over het algemeen gemakkelijk te trainen. Het is daarnaast een zeer aanhankelijke en knuffelige vogel die zachtaardig is voor alle gezinsleden, zolang hij maar goed behandeld wordt. De vogel is echter niet zonder assertiviteit; hij kan plotseling agressief worden als hij wordt geprovoceerd op een manier die hem wellicht niet aanstaat.

Deze papegaai kan door vinnige fases gaan die hard kunnen zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Zelfs de tamste vogel kan schrikken en bijten. Dit is geen echte weerspiegeling van zijn persoonlijkheid; het is een natuurlijke reactie.

Zoals alle papegaaien is de Sun Conure een sociale vogel die veel interactie met zijn eigenaar nodig heeft om gelukkig en mentaal gezond te zijn. Ze zijn van nature speels en aanhankelijk als ze de aandacht krijgen die ze nodig hebben, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn voor mensen die een vogel willen als gezelschap.

Houd er rekening mee dat de Sun Conure extreem luidruchtig is en oorverdovend gekrijs kan uitstoten. Zijn luide, schelle roep wordt in het wild gebruikt om de aandacht te vestigen op belangrijke situaties op kilometers afstand. Deze vogel kan ook prima dienst doen als waakhond in huis.

Spraak en vocalisaties

In gevangenschap kan de luide, harde roep van deze vogel terugroepen van boze buren uitlokken. Deze vogel is niet geschikt voor bewoners van appartementen of flatgebouwen. Je kunt niet verwachten dat je hun roepen “wegtraint”, maar je kunt ze wel van jongs af aan trainen om overmatig schreeuwen tegen te gaan. Ze uiten opwinding en angst met schrille kreten. De Sun Conure is niet een schuwe vogel en laat het je vocaal weten als hij zich verveelt of als zijn behoefte wordt verwaarloosd.

De Sun Conure staat niet bekend om zijn vermogen om te praten, maar sommige vogels zijn goed in het nabootsen van omgevingsgeluiden zoals deurbellen, zoemers van magnetrons en geluiden van telefoons.

Kleuren en tekening van de Sun Conure

Als hij volwassen is, is een Sun Conure helder oranje en geel met sporen van groen en blauw. Net zoals bij vele vogels is ook bij de Sun Conure zijn kleurencontrast op jonge leeftijd lang niet zo kleurrijk als de volwassen dieren, dit is een natuurlijk verdedigingsmechanisme dat voor alle dieren/vogels geldt. De eerste veren zijn olijfgroen van kleur en veranderen rond de leeftijd van 6 maanden in een mengeling van geeloranje. Het volledig gekleurde verenkleed verschijnt op een leeftijd van ongeveer 18 maanden tot twee jaar. Geelgorzen hebben zwarte snavels en voeten en karakteristieke witte vlekken rond elk oog. De geslachten zijn identiek in kleur en tekening. Om het geslacht te bepalen, moet je vogel genetisch getest worden.


De zorg voor een Sun Conure

De Sun Conure is een actieve vogel die het best tot zijn recht komt in een ruim verblijf/kooi. Geef hem op zijn minst een kooi van 70 bij 70 centimeter met een hoogte van minstens 100 centimeter. Zorg ervoor dat de kooi een relatief smalle tussenruimte tussen de tralies heeft (1.5 tot 2 cenitimeter) om te voorkomen dat de vogel met zijn kop tussen de tralies klem komt te zitten.

Net als de meeste andere papegaaiensoorten heeft de Sun Conure veilige en uitdagende gebieden buiten de kooi nodig om te klimmen, verkennen en te onderzoeken. Deze atletische vogel vindt het heerlijk om zijn eigen trucjes uit te halen. Geef hem een speeltuin bovenop zijn kooi of zet er een vogelklimrek/speelboom bij zodat hij zijn poten en snavel kan trainen door middel van klimmen.

Zoals de meeste gezelschapsvogels heeft de Sun Conure interactieve training nodig als je een positieve en leuke relatie met hem wilt hebben. Gebruik positieve versterkingstechnieken om deze papegaai te trainen in het doen van verschillende atletische trucjes. Deze vogel zal niet goed reageren op uitschelden of enige vorm van negatieve versterking. Hij zal deze geluiden net zoals elke andere vogel ook negatief interpreteren.

Douchen en spartelen

Een Sun Conure neemt graag een bad en zal dagelijks spetteren als hij een ondiepe waterbak heeft. Net als sommige andere papegaaien kunnen ze ook genieten van een neveldouche uit een spray fles gevuld met zuiver water.

Mogelijke gezondheidsproblemen

Net als andere conures en vele andere papegaaien kan de Sun Conure gevoelig zijn voor verenplukken. Meestal is dit een teken dat de vogel zich verveelt of niet de aandacht krijgt die hij nodig heeft.

Conures zijn ook vatbaar voor aviaire virale aandoeningen zoals proventriculaire dilatatieziekte en psittacine snavel- en veerziekte. Ze kunnen ook aangetast worden door psittacosis bacteriële infectie, snavelmalocclusie (overbeet) en aspergillosis schimmelinfectie. Als u vermoedt dat uw vogel ziek is, heeft u echt een gespecialiseerde vogelarts of exotisch specialist nodig om de vogel te onderzoeken. In elk geval wordt wel geadviseerd eenmaal per jaar een bezoek te plannen aan de vogelarts voor de welbekende jaarlijkse gezondheidscontrole.

Voeding

In het wild voeden ze zich voornamelijk met fruit, noten en zaden. In gevangenschap doen ze het het beste op een samengesteld, uitgebalanceerd dieet van pellets aangevuld met fruit, wat emixte rauwe noten, bladgroenten en wortelgroenten. Licht gestoomde zoete aardappels zijn een uitstekende voeding voor de Sun Conure, net zoals koolsoorten.

Het pelletvoer moet ongeveer 75-80% van het dieet van de vogel uitmaken. Geef ’s ochtends en ’s avonds ongeveer 1/8 tot 1/4 kopje vers fruit en groenten los van het pelletvoer.

Net als andere gezelschapsvogels heeft een Sun Conure traktaties nodig en waardeert hij die ook, dus kies gezonde traktaties. Noten zijn altijd een goede keuze voor een traktatie. Walnoten en amandelen zijn uitstekende keuzes.
Heel af en toe een stukje (droge) koek is ook echt niets mis mee, maar overdrijf het absoluut niet.


Beweging en dagelijkse activiteit

Zoals voor alle vogels geldt, is voldoende beweging essentieel voor een goede gezondheid. Een Sun Conure is van nature erg actief en heeft voldoende ruimte nodig om te klimmen, op onderzoek uit te gaan en te spelen.

Uw Sun Conure moet minstens 3 uur per dag buiten de kooi zijn. Foerageren en andere vormen van verrijking zijn essentieel voor deze intelligente vogels. Zorg ervoor dat je de vogel verschillende interessante speeltjes geeft en wissel ze regelmatig af om te voorkomen dat je huisdier zich gaat vervelen.


Voordelen

  • Sociaal, aanhankelijk en knuffelig
  • Intelligent, kan trucjes leren
  • Een van de meest levendig gekleurde vogels

Mogelijke nadelen en overwegingen

  • Luidruchtig, niet geschikt voor appartementen of naaste buren
  • Staat niet bekend om zijn praatvermogen
  • Kan ondeugend worden in de buurt van kinderen als hij geprovoceerd wordt

Waar kan ik een Sun Conure adopteren of kopen?

Als je van plan bent om een Sun Conure te kopen via een kweker, zorg er dan voor dat hij gecertificeerd is voor het fokken in gevangenschap. Deze vogels kunnen wel €400,- en meer kosten.
Als je voor de kweker kiest, zorg er dan voor dat de kweker een goede reputatie heeft door gerichte vragen te stellen die u kunnen voorzien van de juiste informatie omtrent verzorging, huisvesting, voeding en gedrag. Zie de informatie die de kweker u kan geven als aanvulling op dit artikel.
Bovenal moet de Sun Conure die u overneemt alert zijn, actief, heldere ogen heeft, schone neusgaatjes, schone veren en een gezonde nagels.

Overweeg ook zeker een vogelopvang, adoptie of particuliere verkoper op bijvoorbeeld Marktplaats.nl of Tweedehands.be. Er zijn duizenden vogels in Nederland en België die op zoek zijn naar een nieuw huis. Maar ook hier geldt, ga in gesprek over de gezondheid en conditie van de vogel en overweeg een gespecialiseerde vogelarts de vogel te onderzoeken alvorens u overgaat tot aankoop/overname.

Bovendien ontvangt u altijd 10% korting op uw gehele bestelling bij de Vogelspeeltuin als u een Sun Conure of andere vogel adopteert of overneemt. Neem a.u.b contact met ons op voor meer informatie.

Scroll naar boven